WALL OF FAME

Laureaat van het Panathlon Stipendium 2018

31 augustus 2018

In aansluiting op de toekenning van het Stipendium 2017 en in het kader van de aangegane engagementen bij de uitreiking aan de laureaat, een samenwerking tussen de 3 gemeenten Dessel – Retie – Kasterlee, werd op 31 augustus 2018 de ‘Wall of Fame’ te Dessel ingehuldigd.

Deze feestelijke inhuldiging werd bijgewoond door onze Thierry Zintz, voorzitter Panathlon International België, Willy Pennoit voorzitter Panathlon International Vlaanderen en bestuurders van P.I. Brussel en P.I. Antwerpen Maurice De Smet en Luc Verguts. Voor de gemeente waren Kris Van Dijck burgemeester van Dessel, Schepen voor sport Herman Minnen, Theo Van Reussel voorzitter van de Gemeentelijke Sportraad van Dessel de sprekers tevens bevonden zich onder de vele toeschouwers de Notabelen van de gemeenten Dessel – Retie – Kasterlee.
Toen in 2004 de ‘panathlon verklaring over ethiek in de jeugdsport’ werd opgemaakt waren de 3 gemeentebesturen er al heel snel bij om deze te ondertekenen. De betrokken gemeenten vinden het heel belangrijk dat kinderen en jongeren àlle kansen krijgen om sport te beoefenen en daarbij op een waardige manier behandeld te worden.
Sporten in veilige omstandigheden is een prioriteit en iedereen mag kampioen worden of het niet worden.

Om deze verklaring kracht bij te zetten hebben Dessel – Retie – Kasterlee twee jaar geleden ervoor gekozen om de Panathlonvlag boven het sportpark Brasel te laten wapperen. De mast is 12 meter hoog, is ’s avonds mooi verlicht, en heeft een oppervlakte van 13m², … heel goed zichtbaar voor iedereen.
Verder is er ook een infobord voorzien, met een beschrijving van de Panathlon verklaring, in het Nederlands, het Frans, het Engels alsook in het Duits, met dank aan professor Van den Auweele, lid van Panathlon International Leuven. Het kunstwerk ‘de wereldbol gelegen in een open hand’ is een van werk de Desselse kunstenaar, Frans Meynen dat perfect past in dit mooie geheel. Begin 2017 kwam de oproep voor het ‘Panathlon Stipendium 2017’ en vrijwel onmiddellijk werd door de 3 gemeentebesturen beslist om de kandidatuur te stellen en deel te nemen, samen met het Jeugdsportnet KDR met aan het hoofd hiervan Jan Cuypers, de grote bezieler. In het deelnemingsformulier beschreef men samen met Jeugdsportnet KDR de ideeën met betrekking tot de ethiek in de jeugdsport en hun dromen om dit zichtbaar uit te werken.

Tot grote vreugde van de drie besturen koos de stipendiumjury hun inzending als winnaar. Op 26 september 2017 mochten de afgevaardigden van de 3 gemeenten in Brussel de prijs ter waarde van 10.000 euro ontvangen uit handen van Dhr. Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij. Dit in aanwezigheid van Dhr. Michal Rynkowski program officer Sport Unit EAC Europese Commissie, vertegenwoordigers van Panathlon Dhr. Paul Standaert afgevaardigde van Panathlon International, Dhr. Paul De Broe past afgevaardigde van Panathlon International en initiatiefnemer van het Stipendium en van de oprichting van Panathlon in België, en Dhr Willy Pennoit voorzitter van Panathlon Vlaanderen en bestuurders en leden van de Belgische clubs.
Het project rond de Desselse sportsterren is een mooi voorbeeld om de Panathlonverklaring in de praktijk te brengen. De burgemeester van Dessel en alle aanwezigen waren dan ook terecht fier om de Desselse Wall of Fame te mogen inhuldigen.

Op deze Wall of Fame schitteren voor altijd Desselse sporttoppers die minstens Europees of wereldkampioen zijn geworden, of een Olympisch diploma hebben behaald. Goede hardware komt volledig tot zijn recht met de juiste software. Daarom is nu net de ‘panathlon verklaring over ethiek in de jeugdsport’ zo belangrijk.
De positieve waarden in de jeugdsport met volgehouden inspanning nastreven door ervoor te pleiten dat o.a.

 • alle kinderen en jongeren getraind en begeleid worden door competente mensen
 • iedereen kan deelnemen aan trainingen aangepast aan hun leeftijd, individueel
  ritme en eigen mogelijkheden
 • iedereen zich kan meten met kinderen van hetzelfde niveau in een aangepaste
  competitie

Verder wil iedereen zich inspannen om alle vormen van discriminatie uit de jeugdsport te
bannen.
En daarom zijn onze topsporters zo bijzonder belangrijk. Zij hebben bewezen, en bewijzen nog altijd, dat het mogelijk is om

 • veel plezier te beleven aan sport
 • veel respect te tonen tegenover zichzelf en de tegenstrever
 • veel te leren van gedreven trainers
 • te kunnen steunen op familie en vrienden in de alledaagse, en soms ook moeilijke momenten
 • de gloriemomenten te vieren, en ook de zwarte periodes door te komen

Bij de ingang van het sportpark passeren wekelijks honderden kinderen, jongeren, ouders, trainers, scheidsrechters, sponsoren en bestuurders van sportverenigingen. De initiatiefnemers zijn er dan ook 100 % van overtuigd dat velen regelmatig zullen denken aan deze topsporters en aan al het positieve dat de sport kan bieden. Sport verdient bijzondere aandacht en in het bijzonder de jeugdsport want de jeugd is de toekomst.
Wij en de gemeentebesturen met hun personeelsleden die instaan voor de sport in hun gemeenten zijn bijzonder trots op deze realisatie die een inspiratie is voor iedereen en aandacht schenkt aan ethisch verantwoord sporten.

Download hier het verslag in pdf.

TOP