“En dat het tijd werd dat we in Gent eens aandacht besteden aan onze vrouwelijke topsportsters!”

Zo kunnen we de eerste reacties samenvatten op ons initiatief om de vrouwelijke topsporters in Gent een platform te geven. We deden dat op 22 mei 2019 vanaf 19u in de Arena van Vletingen, een pareltje in het centrum van de stad.
Die avond hadden we het met atletes en deelnemers over teamsporten en individuele sporten. Allen waren het er over eens dat passie, inzet en doorzettingsvermogen samen met talent bepalen of de Gentse topvrouwen ook doorbreken in hun sport, hoe ze financieel overleven en wat er op dat vlak ook beter kan. Hoe gaan ze om met hun gedrevenheid en legt die karaktertrek ook een basis voor de carrière na de sport? Welke rol spelen de media en hoe kunnen die een bondgenoot worden in een grotere bekendheid en meer aandacht voor de prestaties? De teneur was zeker hoe langer je aan de top kan blijven, hoe groter de kans dat er ook return komt in media aandacht en ondersteuning door bedrijven, sponsors en/of mecenassen. Is er een verschil tussen individuele sporters en ploegsporters? Zo ja, waar kunnen ze elkaar helpen?
Deze avond werd georganiseerd door KAA Gent Ladies en Community Gent ism International Club of Flanders (ICF) en Panathlon International Gent. De avond werd ingeleid door Bart Vandesompele van Community Gent en Gents Schepen van Sport Sofie Bracke.
Het moet iedereen die betrokken is bij Gentse vrouwelijke topsport de kans geven om zich bekender te maken bij de relevante stakeholders.
Samen en uniek, met oog voor de diversiteit in de sport. Want dat is wat de 4 organisatoren voro ogen hadden.
Gasten die avond voor een toppanel Gentse topsporters zijn: Eline Berings, Ulla Werbrouck, Griet Hoet (Belgische wielrenster en paralympiër), Dominique Reyns (KAA Gent Ladies), Silke Vanwynsberghe (KAAG Ladies, aanvoerster), sportjournalist Geert Stevens, Nina Sterckx (wereldkampioene gewichtheffen bij de jeugd). Het werd een aangename, fijne avond waarbij de vrouwelijke topsport in Gent 2 uur lang een platform kreeg. Met fantastische demonstraties vooraf van Forza Ritmica (http://www.forzaritmica.be/). Met dank ook aan Tom Boudeweel voor vraag en antwoord en het in goede banen houden van het panelgesprek.

Tekst : Bart Vandesompele
Foto: (c) Marieke Selhorst